Cealalta FATA a Timpului Cum sa-ti faci mai mult timp sa-ti traiesti VIATA – Pret: 28 Lei / buc

Nr pagini: 240

Indisponibil in librariile din Romania si la Editura.

Cartea lui Stephan Rechtschaffen este un seminar pe tema timpului.

Pe mine m-a impins la o pretioasa reverie asupra timpului vietii mele: cum il imaginez, cum ii dau forma sau il „schimb” in functie de planurile mele, constiente sau inconstiente, si cum sunt influentat de obiceiuri si de catre societatea din jurul meu.

Acestea sunt reflectii utile, pentru ca timpul, dupa cum demonstreaza atat de clar cartea lui Stephan, este o fereastra primara deschisa spre existenta, un caleidoscop prin care pot fi zarite emotiile, sensurile si valorile unei vieti.

Citind cuvintele lui Stephan, am observat cat de des propria mea viata urmeaza directiile trasate de o societate cu un ritm alert. Imi descopar zilele pline de treburi pe care nu eu le-am generat, de termene care nu sunt nici pe departe atat de importante precum reiese din mesajele pe care le primesc in legatura cu ele, de proiecte cu care merita sau nu sa-mi „cheltuiesc timpul”.

Imi dau seama cat de greu e sa-mi tin promisiunile pe care mi le fac mie insumi, cum ar fi sa-mi gasesc doua ore pe zi ca sa fac jogginng si sa citesc sau sa refuz invitatiile de a calatori ca sa pot sta acasa cu familia.

Poate ca cea mai periculoasa caracteristica a notiunilor moderne despre timp este distantarea acestuia de natura.

Ne luam in graba masa de pranz pentru ca minutarul alearga, in loc sa mancam incet, in ritmul soarelui care urca pe cer.

Ne structuram zilele de lucru dupa un program de-la-noua-la-cinci deja traditional, in loc sa urmam ritmurile lunii sau propriul nostru bioritm.

Dupa cum spune Stephan, ne trezim dimineata in sunetul strident al ceasului desteptator si nu in ciripitul melodios al unei pasari sau in chemarea blanda si calda a soarelui.

Cand un aspect atat de fundamental al vietii cotidiene, cum este timpul, isi pierde bogata sa imagistica, in viata noastra se rupe o vraja si noi trebuie sa ne luptam sa-i gasim sens si valoare. Acum suntem prinsi intr-o batalie impotriva timpului, in loc sa-l lasam sa ne coloreze viata.

Toata lumea stie ca timpul refuza sa se potriveasca exact in casutele egale ale ceasornicului si calendarului.

Unele zile sunt lungi, altele scurte; unele minute trec ca o ora, unele ore ca un minut. Intalnesti un prieten de demult si te intrebi unde s-au dus anii de la ultima voastra intalnire, iar uneori e ca si cum nu v-ati fi despartit niciodata si timpul nu ar fi intervenit deloc in sentimentele tale de prietenie.

Pentru majoritatea dintre noi timpul înseamnă timpul de pe ceas, şaizeci de secunde pe minut, şaizeci de minute pe oră, douăzeci şi patru de ore într-o zi: cu neputinţă de schimbat, inexorabil, timpul de pe cadran.

Dar dacă ne gândim la timp într-un mod diferit, dacă devenim conştienţi că el conţine nenumărate ritmuri şi că orice moment individual poate fi dilatat sau contractat sub controlul nostru, atunci cred că putem face din timp supusul nostru – şi, făcând asta, să ne umplem vieţile cu fericire şi sănătate într-un grad pe care cei mai mulţi dintre noi nu-l trăiesc şi nici măcar nu şi-l pot imagina.

 

Cuprinsul cartii:

– Constientizarea timpului

– Catre timpul – liberate

– Rezonanta si ritmul vietii

– Timpul mental si timpul emotional

– Stres si anxietate

– Timeshifting – Schimbarea timpului

– Exercitii de schimbare a timpului

– Eul

– Relatiile

– Copii

– Munca

– Sporturi si jocuri

– Sanatatea

– Inaintarea in varsta

– Moartea

– Planificarea

– Societatea

– Viitorul